Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

371498974 883082889734904 3878396229731336600 nΗ Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1973 στην Αθήνα και αποτελεί την καλλιτεχνική και επαγγελματική ένωση των σκηνοθετών του Κινηματογράφου, του Θεάτρου και της Τηλεόρασης. Συνολικά, αριθμεί πάνω από 1.400 μέλη, ενώ το 2001 δημιουργήθηκε το πρώτο παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οπτικοακουστικού (FERA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Οπτικοακουστικό (UNI-MEI) εκπροσωπώντας τα μέλη της σε διεθνές επίπεδο. 

Σκοπός μας στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών είναι η συνένωση όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία με στόχο την προστασία των πνευματικών, επαγγελματικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, αλλά και την ανάπτυξη και προβολή της εγχώριας και διεθνούς παραγωγής των καλλιτεχνικών προϊόντων του Κινηματογράφου, του Θεάτρου και της Τηλεόρασης.

Για την επίτευξη των παραπάνω, κινούμαστε αγωνιστικά από το 1973 παρέχοντας νομική προστασία και ηθική υποστήριξη στα μέλη της ΕΕΣ, προασπίζοντας την ελευθερία του λόγου και τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των σκηνοθετών, ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική, λογοκριτική ή εργοδοτική παρέμβαση.

Καλλιεργούμε ουσιαστικές σχέσεις συνεργασίας με συναφείς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στηρίζοντας τον ρόλο των Οπτικοακουστικών Τεχνών σε όλα τα στάδια της ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης, προωθώντας έτσι τη ριζική αναμόρφωση της σκηνοθετικής παιδείας και τη δημιουργία της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Προβάλλουμε τις απόψεις των μελών της στα Μέσα Ενημέρωσης και τις Διοικητικές Αρχές. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια κρατικά όργανα για θέματα που αφορούν τον Κινηματογράφο, το Θέατρο, τη Ραδιοτηλεόραση, τα Πολυμέσα, τα Φεστιβάλ, την Κινηματογραφική και Θεατρική παιδεία, τις κρατικές επιχορηγήσεις, το σύστημα παραγωγής, την εισαγωγή και διανομή των ταινιών και τον προγραμματισμό της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ με τακτικές εισηγήσεις συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των παραπάνω πεδίων.