AIDFF timeline story

Εικόνα1

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, ως καλλιτεχνικό γεγονός, συντονίζεται με το ιστορικής σημασίας πέρασμα του κινηματογράφου στην Ψηφιακή Εποχή και, ως Φεστιβάλ, αποτελεί πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα .Είναι, πλέον, ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ του είδους του, σύμφωνα με τη χρονική του διάρκεια, τον αριθμό προβαλλόμενων ταινιών και τις δράσεις που φιλοξενεί. Το Φεστιβάλ, προωθώντας την ιδέα του ψηφιακού κινηματογράφου, προσδιόρισε και προώθησε την έννοια του Νέου Κινηματογράφου και αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που αγκάλιασε όλα τα είδη της κινηματογραφικής τέχνης. Με λεπτομερή σχεδιασμό της ταυτότητας του από τον σκηνοθέτη Χρήστο Ν. Καρακάση, που υπηρετεί τη διοργάνωση από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή, το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα  χρόνια να γίνει αγαπημένος προορισμός των απανταχού κινηματογραφιστών. Μέσα, λοιπόν, από αυτήν τη συνθήκη δημιουργείται σταθερά μία νέα γενιά δημιουργών με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.To  Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας απέκτησε πιστοποίηση EFFE label 2019-2024, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ Τέχνης (EFA). H πιστοποίηση EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωκοινoβούλιο

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (Athens International Digital Film Festival, AIDFF, από τις 7 ως τις 13 Δεκεμβρίου 2023, φιλοξενούμενο στον ιστορικό κινηματογράφο Στούντιο και στο Blackbox Theater Cinema. Το 12o φεστιβάλ, συνεχίζει την παράδοσή να  στοχεύει σε μία καλλιτεχνική επιλογή ταινιών από όλο το φάσμα της κινηματογραφικής τέχνης. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές αλλά και Αθηναϊκές πρεμιέρες, ταινίες που ξεκινούν την πορεία τους από το AIDFF κάποιες που συνεχίζουν την κινηματογραφική τους πορεία,  και κάποιες άλλες που επιλέγουν να κλείσουν εδώ τον φεστιβαλικό τους κύκλο.

To φεστιβάλ θα προβάλει 80 ταινίες Μεγάλου και Μικρού μήκους, από 30 χώρες. «Νέοι σκηνοθέτες» θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στο κοινό, στην ειδική κατηγορία που το φεστιβάλ θέσπισε τα τελευταία 10 χρόνια. Οι θεατές μαζί με τους δημιουργούς θα γεμίσουν τις αίθουσες, συνθέτοντας ένα ανθρώπινο παζλ, ενώ θα παρουσιαστούν ταινίες από όλες τις κινηματογραφικές κατηγορίες όπως μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, Video Dance, πειραματικές, κινούμενα σχέδια και Video Art.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε  και το «10ο Διεθνές Οικολογικό και Επιστημονικό Πανόραμα». Για δέκα χρόνια το Πανόραμα προβάλει ταινίες με επιστημονικό και οικολογικό περιεχόμενο. Στα πλαίσια του θα διεξαχθούν πολλές  συζητήσεις πάνελ και workshops, τα οποία με τη σειρά τους προωθούν την οικολογική κινηματογραφική γραφή. Η διάδοση της επιστήμης, μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, δημιουργεί και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προωθήσει καινοτόμες πρακτικές, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, για το περιβάλλον και την παιδεία. Το φετινό θέμα «Η χρήση  ψηφιακών μέσων για την παραγωγή εύστοχων τρόπων ενημέρωσης που διαμορφώνουν  προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω μας» θα μας απασχολήσει με ταινίες ανάλογες, που προάγουν τον προβληματισμό για την κλιματική κρίση, αλλά και με ομάδες που προσπαθούν να ενημερώσουν μέσω του ακτιβισμού και της τέχνης για ένα βιώσιμο μέλλον.

Στα πλαίσια του 12ου AIDFF  ξεκινήσε το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικού Σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους». Ο όρος σενάριο είναι δανεισμένος από το θέατρο, συγκεκριμένα από την Κομέντια Ντελ Άρτε και σημαίνει «μικρή σκηνή». Στην Κομέντια ντελ Άρτε, οι ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν πάνω σε ένα δοσμένο θέμα. Όπως σ’ αυτήν έτσι και στο σινεμά, το σενάριο αποτελεί ένα πρόσχημα για δημιουργία, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα κεντήσει ο σκηνοθέτης. Ο σεναριογράφος όχι μόνο γράφει την υπόθεση του σχετικού έργου, αλλά είναι αυτός που επινοεί και τους χαρακτήρες του έργου.

Βράβευσε την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έκλεισε 50 χρόνια ενεργής παρουσίας  και τον σκηνοθέτη Κώστα Σφήκα για την προσφορά τους στον Πολιτισμό.

Το 12 AIDFF επεκτείνεται πέρα από τα φεστιβαλικά του όρια, γίνεται μια πολύτιμη πλατφόρμα για την εξερεύνηση της τέχνης και του σινεμά. Οι ταινίες που παρουσιάζονται αποτελούν αφηγήσεις που αναδεικνύουν την ανθρώπινη εμπειρία με βάθος και συναισθηματική ενδοσκόπηση. Η ποικιλία των ταινιών αποκαλύπτει τη διαφορετικότητα και τον πλούτο της τέχνης στον κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα δώδεκα χρόνια να εδραιώσει τον εαυτό του ως έναν προορισμό προτεραιότητας για τους κινηματογραφιστές. Καθιερώντας τον εαυτό του ως έναν επιδραστικό θεσμό, το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον μια εξέχουσα διεθνή πλατφόρμα για την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης που συνδυάζει τον επιστημονικό και οικολογικό τομέα.

Το AIDFF συνεχίζει να εμπνέει και να ωθεί τόσο νέους δημιουργούς όσο και κοινό, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση για το σινεμά και την τέχνη. Οι δημιουργοί που παρουσιάζουν τις ταινίες επιδεικνύουν τη διάθεση να παρουσιάσουν τον κόσμο με νέους κινηματογραφικούς τρόπους, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τέχνης να ενώνει και να εμπνέει. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, δημιουργείται συνεχώς μια νέα γενιά δημιουργών με ανοιχτό πνεύμα και ανεξάρτητη αντίληψη, χωρίς περιοριστικά όρια. Κάθε χρόνο, η ποικιλία της ψηφιακής πραγματικότητας μας παρακινεί να αναθεωρούμε το μέσο που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία ταινιών και να καθορίζουμε τα όρια των νέων τεχνολογιών. Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί χρήστες των νέων μέσων και να μην επιτρέπουμε στα νέα μέσα να επηρεάζουν τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιούμε. Η αναζήτηση αισθητικής παραμένει στο επίκεντρο του AIDFF, ενώ η ανεξάρτητη παραγωγή συνεχίζει να διαμορφώνει την τέχνη του κινηματογράφου.

Το 11ο Διεθνές φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου Αθήνας AIDFF  πραγματοποιήθηκε  για 11η συνεχόμενη χρονιά ανανεώνοντας έτσι το ραντεβού του με το κοινό και τους δημιουργούς μέσα από καθημερινές προβολές. To 11ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 8-14 Δεκεμβρίου 2022  στον Ιστορικό κινηματογράφο Στούντιο, Σταυροπούλου 33.

Το 10ο Διεθνές φεστιβάλ κού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF ανοιξε τίς πύλες του 9-15 Δεκεμβρίου 2021 .Γέμισε την πόλη της Αθήνας,  με εικόνες ήχους, μουσικές, διαλόγους, δίνοντας το οξυγόνο που απλόχερα προσφέρει η τέχνη. Χρειαζόμαστε την ενέργεια που οι ταινίες του AIDFF θα δημιουργήσουν μια και το ίδιο το φεστιβάλ γιορτάσε  την ύπαρξή του. Είδαμε 120 ταινίες με 80 πρεμιέρες από 35 χώρες σε όλες τις κατηγορίες του ΝΕΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, Μυθοπλασία, μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, Νέοι Σκηνοθέτες, πειραματικές,animation, video art, video dance. Το φεστιβάλ εξασφάλισε ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική βεντάλια, πετυχαίνοντας μια πολυφωνία και δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να απολαύσουν διαφορετικές κουλτούρες σε διαφορετικά τοπία, πολιτιστικές αναφορές, ιδιαίτερα ταξίδια μνήμης οικολογικής ευαισθητοποίησης, με όλα τα κοινωνικά μας θέματα να έχουν αναφορά στο παρελθόν, στο σήμερα αλλά και στο αύριο.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF δέχτηκε 3000 αιτήσεις από 150 χώρες Το 9ο AIDFF ήταν αφιερωμένο σε ένα θρύλο του κινηματογράφου σε έναν «ποιητή της εικόνας» τον Φεντερίκο Φελίνι που είχε γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια. Στο 9ο AIDFF  συμμετείχαν 200 ταινίες από 45 χώρες με πάνω από εκατό πρεμιέρες. Σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία το φεστιβάλ, απρόσκοπτα προωθεί με τα τμήματα του την έννοια του Νέου σινεμά. Όλες οι κατηγορίες της νέας κινηματογραφικής πραγματικότητας όπως μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, πειραματικές, animation video art, video dance, μουσικές ταινίες βρήκαν ένα φιλόξενο σπίτι από δημιουργούς για δημιουργούς. Το φεστιβάλ διεξήχθη ψηφιακά λόγω της πανδημίας

Το  8ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF) διεξήχθη 11 με 17 Απριλίου 2019  στον ιστορικό κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema. Στο επίσημο πρόγραμμα  του διαγωνίστηκαν ογδόντα ταινίες από όλες τις κατηγορίες του Νέου Σινεμά, προερχόμενες από τριάντα χώρες, ενώ πολλοί σκηνοθέτες επέλεξαν και φέτος αυτό το Φεστιβάλ για να κάνουν διεθνή πρεμιέρα της ταινίας τους Κατά τη διάρκεια του 8ου  AIDFF οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα Αφιέρωμα με θέμα την «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών». Πρόκειται για θέμα με αυξανόμενη σημασία στις μέρες μας, καθώς η εκτεταμένη μετανάστευση διασταυρώνει διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμικές αντιλήψεις. Το φεστιβάλ εξασφάλισε ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική βεντάλια, πετυχαίνοντας μια πολυφωνία και δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις αποχρώσεις του γυναικείου ψυχισμού σε διαφορετικά τοπία, πολιτιστικές αναφορές και απομακρυσμένες μεταξύ τους κουλτούρες. Οι προβολές του Αφιερώματος περιλάμβαναν ταινίες πρώτης προβολής, από διαφορετικές χώρες όπως: Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία Ελλάδα, Ιράκ, Νεπάλ, και Ιράν ενώ στο πάνελ συζήτησης συμμετείχαν  ο Θανάσης Πάνου (κοινωνιολόγος, μουσικός, βίντεο-άρτιστ), η εκπρόσωπος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Αλίκη Κοσυφολόγου (διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας), ο Χρήστος Ν. Καρακάσης (παραγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, /καλλιτεχνικός Διευθυντής του AIDFF), η Βασιλική Κάππα (συγγραφέας, σκηνοθέτις-εικαστικός /Παραγωγός του AIDFF). Επιπλέον τον χαιρετισμό της στο Αφιέρωμα απηύθυνε και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Το Αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Είχε διάρκεια δύο ημερών, ενώ στις ξενόγλωσσες ταινίες είχαν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι. Η προβολή των ταινιών του Αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Αφιέρωμα, επίσης, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, στη Σχολή Πολυμέσων του Σικάγο που χάρισε στο κοινό μια εξαιρετικά φρέσκια δουλειά με άξονα τα πολυμέσα. Παρακολουθήσαμε τα Edge Hill Films 2019, καθώς για μια ακόμη φορά οι φοιτητές του Edge Hill University δημιούργησαν ταινίες με αφορμή και προορισμό το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας.

Ιδιαίτερη στιγμή στην Τελετή λήξης αποτέλεσε η τιμητική Βράβευση του Ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Το Φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνει σταθερά στο πρόγραμμα του θεματικά αλλά και προσωποκεντρικά αφιερώματα. Έχοντας καθιερωθεί ως πολιτιστική κίνηση προωθεί και αναδεικνύει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με ιδιαίτερη προσφορά στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Για την περίσταση είχε δημιουργηθεί ένα Βίντεο-Αρτ Διάρκειας εννέα λεπτών από το Καλλιτέχνη Θανάση Πάνου, προωθώντας έναν διαφορετικό τρόπο βράβευσης και αναγνώρισης ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Την τιμητική πλακέτα έδωσε από την πλευρά του φεστιβάλ ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας, ενώ την παρέλαβε ο εκπρόσωπος του Νάνου Βαλαωρίτη Νίκος Νέζος, ο οποίος μετέφερε στους θεατές τον χαιρετισμό του ποιητή μας, όπου τονιζόταν η μεγάλη αγάπη του στην τέχνη του κινηματογράφου.

Στην Τελετή παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού ο Γιώργος Σταυρόπουλος (Δ/νση Παραστατικών τεχνών και κινημ/φου, τμήμα κινημ/φιας και οπτικοακουστικών μέσων), η Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, προϊσταμένη Δ/νσης Παραστατικών Τεχνών και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού, η ηθοποιός Λαρίσα Βέργου ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας, ο Βαγγέλης Φάμπας, συνθέτης, ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαθανασίου, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεσίσογλου και πλήθος σκηνοθετών, ηθοποιών και κοινού που αγάπησε τις ταινίες που προβλήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Την βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός Δήμητρα Μιχαηλίδου.

Το πρόγραμμα προβολών των προηγούμενων διοργανώσεων περιλάμβανε πλήθος ταινιών από πολλές χώρες (150 περίπου στο διαγωνιστικό και 70 πρεμιέρες ετησίως) από όλες τις τυπικές κινηματογραφικές κατηγορίες (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, σπουδαστικές, πειραματικές, animation κα). Το πρόγραμμα κάθε χρονιάς καταγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.aidff.com και σε πλήθος δημοσιευμάτων.

Η 7η  διοργάνωση έφτασε στην κορυφαία στιγμή της αφού πρώτα χάρισε στο  κοινό πάνω από 100 ταινίες από 30 χώρες με 30 να κάνουν την πρεμιέρα τους στην  Ελλάδα

Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά, Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art,video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην τελετή λήξης αποτέλεσε η βράβευση της συνθέτριας Λένα Πλάτωνος .Ειδικά για την περίσταση είχε δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό βίντεο αρτ από τον Θανάση Πάνου. Η Λένα Πλάτωνος συγκίνησε το κοινό με τα λόγια της και την αγάπη της δίνοντας για ακόμη μια φορά μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι-αφιέρωμα στο ΝΕΟ Γερμανικό σινεμά με είκοσι ταινίες που έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν βραβευθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου .Ο Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι βρίσκει ισχυρά πατήματα στην Ευρώπη. Αναγέννηση και ανανέωση ιδεών, αγκάλιασε όλα τα είδη της κινηματογραφικής γραφής και δημιούργησε μία νέα γενιά σκηνοθετών που ζουν σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά παράγουν τις ταινίες τους στην Γερμανία. Το Αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής του Μονάχου και του Βερολίνου.

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με θέμα Έρευνα & Καινοτομία , με προβολές πάνελ συζήτησης και workshop από επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου  διεξήχθη στον Κινηματογράφο Studio New star art cinema. Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταινίες υψηλής ποιότητας και να βυθιστούν στον πυρήνα της σκέψης, στο αόρατο κρυφό εργαστήριο του νου των επιστημόνων, των πρωτοπόρων αλλά και ανθρώπων που τόλμησαν να εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες αλλάζοντας τη ζωή ολόκληρων κοινωνιών. «Το αφιέρωμα «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

-Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, -Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα  Επιστήμη και Ευημερία: Δρόμοι Παράλληλοι και μία δημιουργική  συζήτηση για τον  ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ, αλλά και την δυνατότητα διάδοσης της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σκηνοθέτες κινηματογραφιστές και θεατές του Φεστιβάλ ενώ μπορούσαν  να συμμετέχουν ενεργά στα πάνελ με θέμα την παραγωγή και διανομή των ταινιών στη Νέα Ψηφιακή Εποχή.

Όπως κάθε χρόνο φοιτητές από το Edge Hill Univercity παρήγαγαν έναν αριθμό ταινιών και θα έκαναν την Πρεμιέρα τους στην Ελλάδα. Χάρη στη συνεργασία του με το φεστιβάλ δημιουργείται μία αλυσίδα γνώσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, αλλά και προβληματισμού μέσω των ταινιών. Το Coventry university, partner του φεστιβάλ, θα προβάλει μεγάλο κομμάτι του φεστιβάλ στην Αγγλία όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Την τελετή λήξης του φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους και την υποστήριξή τους  η Ελένη Τουμπανάκη προϊσταμένη του τμήματος κινηματογραφίας και οπτικοακουστικών μέσων της διεύθυνσης παραστατικών τεχνών και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού , Ο Ιωάννης Ανδρέου προϊστάμενος τμήματος περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής φεστιβάλ και υποστήριξης δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού , η Λαρίσα Βέργου εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, Ο Χάρης Παπαδόπουλος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών πλήθος τεχνικών, ηθοποιών και σκηνοθετών . Τις βραβεύσεις παρουσίασε η Ηθοποιός Λυσάνδρα Αναστασοπούλου.

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF διεξήχθη 2-8 Φεβρουαρίου του 2017 στους ιστορικούς κινηματογράφους Αλκυονίδα και Στούντιο, 400 και 700 θέσεων, αντίστοιχα. Φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 έκαναν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ συμπεριλήφθηκαν όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, Video Art, Video Dance, Experimental, Ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

Το Φεστιβάλ αξιοποιώντας τη διεθνή του αναγνώριση απένειμε, για δεύτερη χρονιά, το βραβείο Rising Star Award, σε συνεργασία με το βρετανικό Ίδρυμα MMBF. Το βραβείο Σκηνοθεσίας χορήγησε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Η ΑΛΚΥΟΝΊΣ New Star Art Cinema διασφάλισε Διανομή στις βραβευθείσες από το Φεστιβάλ ταινίες. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στo Αλκυονίς New Star Art Cinema και στο Studio New Star Art Cinema. Περιλάμβανε:

Αφιέρωμα σε νέους Ισπανούς και Ιρανούς σκηνοθέτες, με ιδιαίτερο ύφος και θεματολογία

ταινίες από το Edge hill university, που για 4η χρονιά οι σπουδαστές του δημιούργησαν ταινίες ειδικά για το Φεστιβάλ και φέτος εντάχθηκαν στη διαγωνιστική κατηγορία: Σπουδαστικό – Νέοι σκηνοθέτες.

Workshops με επαγγελματίες του χώρου

στο Σενάριο

στο Αμερικάνικο Σινεμά

στη Δημιουργική Γραφή

Ένα ξεχωριστό Αφιέρωμα στην περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση πραγματοποίησε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, στις  4 και 6 Φεβρουαρίου, το οποίο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία. Οι απολαυστικές ταινίες του καθήλωσαν με τις μαγικές τους εικόνες τους θεατές, φέρνοντας τους σε επαφή με εκπληκτικά τοπία, πανέξυπνα ζώα και πουλιά και επιστημονικές πληροφορίες που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη φύση.

Για το Αφιέρωμα το Φεστιβάλ εξασφάλισε, για Πρώτη Προβολή στη χώρα μας, ταινίες εξαιρετικής ποιότητας, διεθνείς παραγωγές με θέμα το περιβάλλον, οι οποίες απαίτησαν μακρόχρονα γυρίσματα και έφεραν στην κινηματογραφική οθόνη εικόνες από μακρινά και απάτητα μέρη. Το Αφιέρωμα ενισχύθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς πόρους.

Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών πλαισιώθηκε από

Πάνελ συζήτησης με σκηνοθέτες και επιστήμονες με θέμα τον ρόλο των ταινιών -ντοκιμαντέρ στη διάδοση των περιβαλλοντικών επιστημών, ερευνών και ανακαλύψεων

Workshop «Περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη δύναμη των Νέων Μέσων Παραγωγής και Διακίνησης»

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας διεξήχθη 17 - 23 Δεκεμβρίου 2015 στους ιστορικούς κινηματογράφους τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ και STUDIO και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Όπως κάθε χρόνο, στα πλαίσια του πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις: ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια, workshop σε συνεργασία με Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα- προσφέροντας  έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών και μετατρέποντας τις αίθουσες προβολής σε χώρους όπου η έμπνευση, οι ιδέες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί θέτουν τα δεδομένα του κινηματογραφικού αύριο.

Ενδεικτικά σε αυτήν τη συνοπτική περιγραφή αναφέρουμε κάποια από τα Αφιερώματα και τις Παράλληλες Δράσεις του Φεστιβάλ κατά τα προηγούμενα έτη:

Αφιερώματα προσωποκεντρικά με θέμα το έργο σύγχρονων κινηματογραφιστών, ηθοποιών ή ανθρώπων με μεγάλη προσφορά στον κινηματογράφο.

Δύο Αφιερώματα δυο διαφορετικές χρονιές στη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη, που αγάπησε ιδιαίτερα την ψηφιακή κινηματογραφική γραφή

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιώργο Κολόζη

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη και στην ιδιαιτερότητα του έργου του

Αφιέρωμα στον Σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή και τον πειραματισμό

Αφιέρωμα στον ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Ζερβό

Αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Κουτούζη

Αφιέρωμα στην ιδρύτρια της κινηματογραφικής σχολής Χατζίκου Ευγενία Χατζίκου για την προσφορά της στον χώρο και άλλα, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση της κατηγορίας

«Γνωριμία με ταινίες μικρού μήκους γνωστών σκηνοθετών». Πρώτες ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Γιάννη Μαρούδα, Μιχάλη Γαλανάκη.

Αφιερώματα σε βραβευμένες ταινίες άλλων φεστιβάλ όπως το Camera Zizanio και το Wildlife Vaasa Film Festival και Αφιερώματα με θέμα γνωριμία του κοινού με ταινίες από σπουδαστές όπως:

Αφιέρωμα στο Edge Hill Univercity που οι σπουδαστές δημιουργούν ταινίες ειδικά για το Φεστιβάλ

Αφιέρωμα στις βραβευμένες Μικρού μήκους του Τόκιο

Αφιέρωμα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ψηφιακές Μορφές Τέχνης Σχολής Καλών Τεχνών

Περιήγηση σε οικολογικούς προορισμούς μέσα από τα διεθνή φεστιβάλ, Wildlife Vaasa Festival Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) και Wildlife Conservation Film Festivals, Νέα Υόρκη ΗΠΑ, (συνεργάτης του Φεστιβάλ).

Στα πλαίσια του 3ου AIDFF ξεκίνησε μια νέα  Εικαστική Κίνηση με τίτλο «Visual JOURNEYS» με πρώτη μια εικαστική έκθεση με αναγνωρισμένους εικαστικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και ένα Αφιέρωμα σε εικαστικούς του παρελθόντος, με θέμα ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Φεστιβάλ ήταν κατά τη διάρκεια του 3ου  Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων όπου σε συνεργασία με το Φινλανδικό φεστιβάλ Wildlife Vaasa παρουσίασε το «1ο Διεθνές Πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών», συνεισφέροντας στη διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Το ειδικό πρόγραμμα προβολών πλαισιώθηκε από πάνελ συζήτησης με θέμα τον ρόλο των κινηματογραφικών φεστιβάλ σήμερα στη διάδοση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τρέχοντα θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Το 5ο Φεστιβάλ φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 40 χώρες, ενώ 70 έκαναν πρεμιέρα στην  Ελλάδα. Αξιοποιώντας τη διεθνή του αναγνώριση συμπεριέλαβε στα βραβεία του το Rising Star Award σε συνεργασία με το βρετανικό Ίδρυμα MMBF

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας πέτυχε ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό.

Στο 5ο Φεστιβάλ απολαύσαμε ταινίες ταινίες από:το Edge hill university

το Future Wave Film Festival (Ιρλανδία)

Master-Class με θέμα «ΜΟΝΤΑΖ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ». Ο γνωστός σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης μας μύησε μοναδικά στα μυστικά της συνάρμοσης. Ο κινηματογράφος είναι τέχνη του χρόνου, τέχνη, με αφετηρία το Μοντάζ.

Ευκαιρία για ταξίδι στους παλιούς κινηματογράφους της Αθήνας αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΡΩΤΟΣΤΑΣΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΚΙΩΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» του Νίκου Θεοδοσίου, ενώ στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης διεξήχθη Workshop με τίτλο «Νέα μέσα παραγωγής και διακίνησης» με τους Βασιλική Κάππα, Γιάννη Κλάδο και Χρήστο Καρακάση.

Επιπλέον το 5ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας παρουσίασε το 3ο «Πανόραμα  Οικολογικών και Επιστημονικών ταινιών», με θέμα «Ακτιβισμός και χρήση των ντοκιμαντέρ ως καταλύτη για θετικές αλλαγές στην πολιτική και στην κοινωνία, μέσω στρατηγικών σχεδίων συνεργασίας, δικτύωσης και τη χρήση ποικιλίας ψηφιακών μέσων για την παραγωγή εύστοχων τρόπων ενημέρωσης που διαμορφώνουν προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω μας» Το ειδικό πρόγραμμα προβολών είχε ήδη ξεκινήσει τον Δεκέμβριο πριν από το φεστιβάλ σε ιδιαίτερους χώρους όπως η Δραματική σχολή του θεάτρου τέχνης, το σπουδαστήριο τεχνών και επιστημών της ΚΟΥΙΝΤΑ, η Εκπαιδευτική Ένωση,  ενώ προβολές προγραμματίστηκαν για πολλά σχολεία και η  όλη δράση πλαισιώθηκε με πάνελ συζήτησης στις 21 Δεκεμβρίου στo αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

Ιδιαίτερη στιγμή η προβολή της ταινίας  – Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη «ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ» που βραβεύθηκε στη Ρωσία με Αργυρό Ιππότη στην κατηγορία Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ.