Πρόγραμμα Προβολών
Αφιέρωμα
Ισότητα των δύο φύλων, Δομές υποστήριξης γυναικών .
Αφιέρωμα με θέμα την «Ισότητα των δύο φύλων, Δομές υποστήριξης γυναικών», θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας /Athens International Digital Film Festival AIDFF
Πρόκειται για θέμα ευρύ και με διαρκώς αυξανόμενη σημασία στις μέρες μας, καθώς η ανάμειξη πληθυσμών, λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της εκτεταμένης μετανάστευσης, διασταυρώνει διαφορετικά πολιτισμικά συστήματα, συνήθειες και αντιλήψεις προερχόμενες από διαφορετικά συστήματα αναφοράς. Στη νέα εποχή που διανύουμε, καθίσταται σαφές ότι τόσο τα νομικά πλαίσια όσο και οι δομές υποστήριξης γυναικών έχουν ανάγκη από διαρκή αναπροσαρμογή και διεύρυνση, προκειμένου αφενός να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα, αλλά και να υποστηρίξουν με επιτυχία γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και διακρίσεις (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστριες, άνεργες, μονογονείς κ.λπ.), προερχόμενες από διαφορετικά κοινωνικά, μορφωτικά ή πολιτισμικά πλαίσια.
Το θέμα της ισότητας των δύο φύλων παραμένει ανοιχτό καλώντας τους ειδικούς να επαναπροσδιορίσουν το εύρος και τα όρια του, μελετώντας εκ νέου τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής. Σε κάποιες χώρες οι έννοιες της ισότητας και της υποστήριξης γυναικών είναι πολλαπλώς θεσμοθετημένες και αυτονόητες. Ωστόσο, ταυτόχρονα, σε πολλά μέρη του πλανήτη, το θέμα της Ισότητας μεταξύ των δύο φύλων παραμένει προβληματισμός αδιαβάθμητης αξίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η συγκεκριμένη θεματική παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ, καθώς οδεύουμε σε μια νέα εποχή όπου αποστάσεις και γεωγραφικοί προσδιορισμοί διαφοροποιούνται και πληθυσμοί, προερχόμενοι από διαφορετικές κουλτούρες, συναντιούνται και συνυπάρχουν. Ταυτόχρονα, στην εποχή της πληροφορίας, συντελείται μια σιωπηλή αλλαγή σε όλον τον πλανήτη, καθώς άνθρωποι από τα πιο απομακρυσμένα σημεία έχουν πρόσβαση στη διεθνή πληροφορία και δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Το Αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.
Στις ξενόγλωσσες ταινίες έχουν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι.
Στα πλαίσια του Αφιερώματος προβάλλεται ένα σύνολο ταινιών, πρώτης προβολής, από διαφορετικές χώρες όπως: Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία Ελλάδα, Ιράκ, Νεπάλ, Λίβανο και Ιράν. Μέσα από ποικίλες καταστάσεις, ξεδιπλώνεται η γυναικεία ταυτότητα, άλλοτε μέσα σε νοητικές διαδρομές ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, άλλοτε μέσα από ασφυκτικά κοινωνικά περιβάλλοντα ή καταστάσεις βίας, ενώ ενίοτε διασταυρώνεται με τον εαυτό της και έρχεται αντιμέτωπη με το είδωλο της, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στον χρόνο ή στους διάφορους ρόλους που καλείται να ενδυθεί, της κόρης, της μητέρας, της εργαζόμενης κ.α. Το φεστιβάλ πέτυχε να εξασφαλίσει ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική βεντάλια, επιχειρώντας να πετύχει μια πολυφωνία και να δώσει στους θεατές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις αποχρώσεις του γυναικείου ψυχισμού μέσα από τοπία και κουλτούρες απομακρυσμένες μεταξύ τους, προβάλλοντας ταινίες με διαφορετική προέλευση, θεματική ανάπτυξη και πολιτιστικές αναφορές.
Σάββατο 13 Απριλίου 2019
Ώρα 14:00- 18:00
Κινηματογράφος Studio New Star Art Cinema,
Σπάρτης και Σταυροπούλου πλατεία Αμερικής
IRA (ΟΡΓΗ), 83΄, μυθοπλασία, Mauro Russo Rouge, Ιταλία, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Κεντρικό πρόσωπο μια νεαρή γυναίκα που εργάζεται ως ιερόδουλος στο πεζοδρόμιο και την παρακολουθούμε σε μια ατέρμονη και σκληρή περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης. Περιπλανώμενη σε ερημικούς, νυχτερινούς χώρους βιώνει την εκμετάλλευση, την αποξένωση, την απαξίωση της γυναικείας της υπόστασης. Ένα αγόρι που δουλεύει στην αγορά την συναντά και γίνεται φίλος της. Μαζί του μοιράζεται την απόγνωση της και τελικά οδηγείται, παρασέρνοντας και εκείνον, σε μια πράξη απελπισίας. Στο μπακράουντ, η παρακμιακή και διαλυμένη μητρόπολη ρίχνει πάνω τους τη σκιά της. Η ταινία αυτή, που κάνει ήδη επιτυχημένη πορεία, θίγει με πολύ λεπτό και καυστικό τρόπο το θέμα της ισότητας και της έννοιας της γυναικείας ταυτότητας στα πλαίσια της πολιτισμένης κοινωνίας. Η Ταινία IRA (ΟΡΓΗ) είναι μια ταινία μεγάλους μήκους σκηνοθετημένη από τον Mauro Russo Rouge, ο οποίος είναι επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορίνο Underground Cinefest).
Las Rupturas Abiertas ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΡΗΞΕΙΣ, 3΄ 33΄΄, Juan Carlevaris García, μυθοπλασία, Ισπανία, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Με κεντρικό πρόσωπο τη γυναίκα, τη μοναξιά, το χωρισμό, την ατομικότητα, η ταινία διερευνά τις πτυχές της γυναικείας ψυχολογίας. Είναι κατάλληλη μια γυναίκα ώστε να αγαπηθεί, είναι αρκετά έξυπνη ώστε να είναι αντάξια σύντροφος ενός άντρα; Ποιες είναι οι αφανείς, υποσυνείδητες πεποιθήσεις της που υποσκάπτουν την έννοια της ισότητας των φύλων; Και καθώς εμβαθύνει στον συλλογισμό της η ηρωίδα φτάνει στην παράδοξη διαπίστωση ότι ενώ νιώθει λύπη για τον χωρισμό της από τον άντρα που αγαπούσε ταυτόχρονα νιώθει μια ανεξήγητη ανακούφιση. Μια μικρή ασυνήθιστη ταινία, μια σύντομη αλλά πυκνή διανοητική κατάθεση που μετατρέπει σε κινηματογράφο τις βαθύτερες σκέψεις μιας γυναίκας, διερευνώντας τα όρια ανάμεσα στην ατομικότητα, τον έρωτα, την ελευθερία που μπορεί να βιώσει μόνη της.
MI MEJOR AMIGA, 4΄, Μυριάμ Μπαλεσέρος, animation, Ισπανία, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Η Carola, μια ταλαντούχα έφηβη, μη κοινωνική, κουρασμένη από την μοναξιά της ύπαρξης της και από πολλά πράγματα που την πιέζουν και την απομονώνουν, δέχεται απόρριψη και μπούλινγκ από το περιβάλλον της. Ανακαλύπτει όμως ότι η δύναμη της είναι στον εαυτό της. Έτσι φτιάχνει ένα ρομποτικό αντίγραφο του εαυτού της για να έχει παρέα, το οποίο είναι γιγάντιο και τελικά την οδηγεί σε μια διασκεδαστική ζωή. Μια έξυπνη, αλληγορική, ταινία, με την επινοητική τεχνική του animation, ιδανική και για νεανικό κοινό.
ΗΡΩΕΣ HÉROES, 9΄, Pablo Manchado Cascón, Santiago Cardelús Ruiz-Alberdi, μυθοπλασία, 2018, Ισπανία ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Μια νέα γυναίκα κακοποιείται, λεκτικά και με χειροδικία, από έναν άντρα στην άκρη ενός ερημικού δρόμου. Ο οδηγός ενός διερχόμενου αυτοκινήτου βλέπει τη σκηνή και τελικά παρεμβαίνει χτυπώντας τον θύτη και ρίχνοντας τον αναίσθητο. Η γυναίκα ανακουφισμένη τον ευχαριστεί, όμως αυτός ζητάει κάτι παραπάνω, θέλει έστω να πιούνε κάτι ή να του δώσει το τηλέφωνο της. Εκείνη αρνείται και αυτός εξοργίζεται, της επιτίθεται ερωτικά και την κατηγορεί ότι της αξίζει η βία γιατί αυτή την προκαλεί. Τελικά μετατρέπεται και ο ίδιος σε θύτη, ενώ ο οδηγός ενός άλλου διερχόμενου αυτοκινήτου προσπαθεί να τους αποσπάσει την προσοχή. Και ο κύκλος της βίας κατά της γυναίκας ηρωίδας συνεχίζεται. Μια έξυπνη ταινία που ανακυκλώνει επινοητικά την ιστορία της, θίγοντας θέματα βίας κατά των γυναικών, πεποιθήσεων και νοοτροπιών.
Ο εξόριστος, 45΄, Χρήστος Ν. Καρακάσης, 2017, Ελλάδα– Αγγλία – Ιράκ, νέο μοντάζ, ντοκιμαντέρ, ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Μέσα από την τέχνη και τις μνήμες του διεθνούς φήμης ζωγράφου Φάλαχ Γκάντι, ενός πολιτικού εξόριστου του Ιράκ, γνωρίζουμε την κατεστραμμένη μεταπολεμική Βαγδάτη. Τραγικές φιγούρες και βασικές ηρωίδες των έργων του οι γυναίκες, αυτές οι ταλαιπωρημένες ζεστές φιγούρες, τυλιγμένες μέσα στις φθαρμένες τοπικές τους φορεσιές. Χήρες οι περισσότερες, απαρτίζουν μια τεράστια πόλη μόνες τους, τη Βαγδάτη με τις χιλιάδες χήρες. Καταπιεσμένες από τις ιστορικές συγκυρίες, τη διαχείριση και τη θέση της γυναίκας σε καιρούς κρίσης από την κοινωνική ιστορική συνείδηση μάς κοιτούν μετωπικά με τεράστια μάτια μέσα από τον φακό. Όχι, οι γυναίκες δεν είναι αδικημένες μόνο στον καιρό της ειρήνης, στον πόλεμο σηκώνουν κι άλλα φορτία, μετά την ένταση και τον πόλεμο, μένουν μόνες τους, υπεύθυνες για τα δεκάδες ορφανά παιδιά, λυπημένες και σπαρακτικά οικείες σαν παγκόσμιες συμβολικές μάνες.
Εαυτός στο χρόνο, είδος video art, 18΄, Βασιλική Κάππα, Ελλάδα, νέο μοντάζ 2019, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Η γυναικεία φιγούρα μέσα στη χρονική της διαδρομή. Από πρώιμη παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα παρακολουθούμε μια γυναίκα να περνάει μέσα από έναν αντιπροσωπευτικό μονόλογο. Το πέρασμα στην ενηλικίωση και στον έρωτα, ο χωρισμός, η μοναξιά, η γυναικεία ταυτότητα απλώνεται μπροστά στα μάτια μας αντανακλώντας όλες τις κοινωνικές πεποιθήσεις για το τι είναι μια γυναίκα και τι ρόλο καλείται να παίξει σε κάθε ηλικία.
Μη ζητάς το δικό σου Do not ask for your way, 17΄, Déborah Hassoun, Γαλλία, 2019, ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Μια νέα γυναίκα, στα τριάντα ένα της, πηγαίνει στον ψυχαναλυτή εδώ και έξι χρόνια και πλέον θέλει να φύγει από αυτόν. Όμως δεν μπορεί να του το πει και καταφεύγει σε άλλον ειδικό για να τα καταφέρει. Μια παθητική γυναικεία φιγούρα στον πολιτισμένο κόσμο, μοναχική, εσωστρεφής και συμπιεσμένη ανάμεσα στο ρόλο της κόρης και την έλλειψη προσωπικής ζωής.
Lachhamaniya, Λιεχαμάνια, 16΄, Bikas Neupane, Νεπάλ, 2018, μυθοπλασία, Νεπάλ Πρώτη Προβολή
Μια ζωντανή νεαρή γυναίκα προσβλέπει στο γάμο της με έναν άνδρα που δε γνώρισε ποτέ. Παγιδευμένη στις παραδόσεις και στις αντιλήψεις της κοινωνίας στην οποία ζει για τη μοίρα της γυναίκας βρίσκεται ανάμεσα στους γονείς της και τον επικείμενο σύζυγο της. Όλα γι’ αυτήν εξαρτώνται από το αν τελικά ο γάμος της, που έχει ξεκινήσει από τότε που ήταν παιδί, θα ολοκληρωθεί. Αν αυτό δεν γίνει η ζωή της θα αποτελεί μια κοινωνική αποτυχία. Παρασυρμένη από τα όνειρα της νεότητας και την άγνοια πέφτει τελικά θύμα δόλου και εγκαταλείπει τους ανήμπορους γονείς της.
Στέρηση /Lack (2018), Ramin Farzaneh - Parisa Sedae Azar, 21΄, Ιράν, Πρώτη Προβολή
Μια γυναίκα που ζει μόνη της σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά στο Ιράν διατηρεί μια παράξενη σχέση με έναν άντρα που την επισκέπτεται. Μια ταινία γεμάτη με απρόσμενες και συμβολικές πράξεις των ερμηνευτών που προσεγγίζει τη γυναίκα αλλά και τη σχέση των δύο φύλων με άλλη ματιά.
Ο καθρέπτης Videoart 4.50' Θανάσης Πάνου. ΕΛΛΑΔΑ 2019 ΠΡΏΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Κορίτσι, γυναίκα, μητέρα, γυναίκα. Μορϕές ίδιες μπροστά στον καθρεπτη, δεμένες με αγάπη, ζήλεια, σχέσεις εξουσίας, έρωτα, προστασία, δουλικότητα. Η περιθωριακή γυναίκα-Διηάνειρα αλλά και η επαναστάτρια μαχητής-Αμαζόνα-μπροστά στον καθρέπτη αναζητούν την γυναικεία ϕύση.
LIQUID PATH video dance 4' Filomena Rusciano Ιταλία
Συζήτηση πάνελ Ισότητα των δύο φύλων, Δομές υποστήριξης γυναικών