Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή

Αφιέρωμα Θανάσης Ρεντζής

Γεννήθηκε το 1947 στο Αίγιο Αχαΐας.

Σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και Σημειoλογία στο Παρίσι.

Σκηνοθέτησε τις ταινίες: Μαύρο-Άσπρο (1973), 35mm, 90΄ • Βιο-Γραφία (1975), 35mm, 96΄ • Fiction (1976), 16mm, 45΄ • Corpus (1979), 35mm, 80΄ • Ηλεκτρικός Άγγελος (1981), 35mm, 86΄ • Σιωπηλές μηχανές (1998), 35mm, 72΄.

Εργάστηκε για τη τηλεόραση, στις σειρές: Η Ελληνική Τυπογραφία (1986) • Φαγκότο (1987) • Ν. Σταυρίδης (1987) • Δ. Διαμαντίδου (1987) [Σειρά Πρόσωπα Θεάτρου] • The Athenian Fusion (1992) • Η Εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-1996 • Lexicorama [DVD] • Ωδή στην εληά (2001-2)

Διετέλεσε Ιδρυτής και Διευθυντής της περιοδικής έκδοσης ΦΙΛΜ από το1974 έως το1987, Γ. Γραμματέας & Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (’75-’81), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών [F.E.R.A.] (’80-’82).

Μέλος της εισηγητικής ομάδας της F.E.R.A. για τοπρόγραμμα MEDIA ('81-'84), Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (’86-’88) και του Τομέα Ψυχαγωγίας της ΕΤ1 (’88-’90).

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

 

rentzis1

   
   
   

Γλώσσα

Ελληνική

Διάρκεια

90 λεπτά

Έτος παραγωγής

1981

Χρώμα

Έγχρωμη

   

Σκηνοθέτης

Θανάσης Ρεντζής

Σενάριο

Θανάσης Ρεντζής

   

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ είναι μια απόπειρα ανακεφαλαίωσης των πολλαπλών μορφών ερωτικής εμπειρίας, οντολογικά και μυθολογικά, σε ένα συγκεκριμένο στάδιο του πολιτισμού – τον εικοστό αιώνα. Μέσα από τη μοναδικότητα της μορφής του ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ διαμορφώνει ένα σύμπαν ετερογενών εικόνων που ανταποκρίνονται με ακρίβεια ή αναλογικά στα βασικά μοντέλα που συνυπάρχουν στον αλεξανδρινό χαρακτήρα της εποχής μας. Το ύφος της ταινίας δε θα μπορούσε, βεβαίως, να είναι μονοδιάστατο και ομοιογενές. Η ετερογένεια και η πολλαπλότητα των μορφών είναι η ουσία της ερωτικής φαντασίας και σε όλες της τις εκδηλώσεις μπορεί να διακριθεί μια σχεδόν αποκλειστική ιδαιτερότητα στη διαμόρφωση ηθών και μύθων. Δεν προσπάθησα να αποκαλύψω το κοινό βιολογικό υπόβαθρο που είναι άλλωστε μια απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση αλλά να ερευνήσω τη διανοητική βάση των ποικίλων αντιλήψεων που δρούν μαζί ή εξουδετερώνουν τις πολλαπλές μορφές του ερωτισμού. Έτσι ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ είναι το τελικό άθροισμα συνόλων και ακολουθιών έναρθρων εικόνων δοσμένων με τον ιδιαίτερο τρόπο που ταιριάζει με όσα προαναφέρθηκαν. Η αυτονομία του χαρακτήρα και του ύφους κάθε ατόμου είναι απαραίτητη τόσο για την εξέλιξή του όσο και για η διαφοροποίησή του από τα υπόλοιπα. Οι συσχετισμοί μεταξύ των τμημάτων αποκλείουν κάθε ιεράρχηση και αιτιολόγηση. Η βασική προϋπόθεση της αλληλεπίδρασής τους είναι καθαρά ρυθμική και τελείως αντι-δραματική. Το αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας συσχετισμών είναι και η ελευθερία να παραχθούν έννοιες που είναι περισσότερο παραπροϊόντα της ικανότητας να ερμηνεύουμε παρά των εξαιρέσεων, αφού κάθε εξαίρεση προκαλεί, σχεδόν απρόσμενα, άλλη μια πιθανότητα. Η πιθανή διάσταση των προτάσεων του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ οδηγεί σε μια μεθυστική χαρά όταν προστίθεται και η φαντασία. Η εσωτερικοποίηση και η εξωτερικοποίηση των ερωτικών μοντέλων αντανακλούν άμεσα τις τάσεις που καλλιεργήθηκαν σε όλο το φάσμα του πολιτισμού μας, κάνοντας την ταινία μια ποιητική προσέγγιση στον ερωτισμό και τον πολιτισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Λάκης Κυρλίδης

   

Μοντάζ

Θανάσης Ρεντζής

   

Μουσική

Δημήτρης Λέκκας Δημήτρης Παπαδημητρίου

   

Ηθοποιοί

Γκέλλυ Τριάντη

 

Φίλιππος Σοφιανός

 

Γιάννης Καλαντζόπουλος

 

Γιώργος Κοτανίδης

 

Μαριλή Τσοπανέλη

 

Jay Riley

 

Γεωργία Κορνελάτου

 

Φαίδων Γεωργίτσης

 

Σοφία Ρούμπου

   

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Γκαίη Αγγελή

   

Παραγωγή

Θανάσης Ρεντζής Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

   

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τιμητική Διάκριση ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1981

 

rentzis2

Πρωτότυπος Τίτλος : ΒΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ

Χρονιά Παραγωγής : 1975

Σκηνοθέτης : ΡΕΝΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Είδος : ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ

Σενάριο : ΡΕΝΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Δ/ντής Φωτογραφίας : ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μοντάζ : ΡΕΝΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ηχολήπτης : ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μουσική Σύνθεση : ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ  

 

 

Σύνοψη της υπόθεσης:

Η ΒΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ είναι ένα φιλμ μεταξύ της Animation και του Expanded Cinema. Πρόκειται για μια κατεξοχήν πειραματική ταινία, βασισμένη στα κολλάζ από γκραβούρες του Chumy Chumez. Ειδική επεξεργασία έχει γίνει στο χρώμα, και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε εισάγεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, με παράλληλη χρήση ενός επίσης μοναδικού σχήματος κάδρου, με διαστάσεις 1:2.75 (η μέγιστη αναλογία που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ). Η ταινία αυτή καθ’ εαυτή έχει τη μορφή μιας προβολής Λαμπασκοπίου, ενός είδους προβολέα επιζωγραφισμένων ενύαλων διαφανειών του 19ου αιώνα, μέσω της οποίας (προβολής) ανασυστήνεται μια εξομολόγηση (κοσμικο-αστική) του ιστορικού και μυθικού υποκειμένου της εποχής και του κόσμου στον οποίο αναφέρεται. Ο Homo Universalis καθίσταται βαθμηδόν Homo Industrialis και στην ολοκλήρωση της πολιτισμικής του πρόβασης αναδιαρθρώνει τους κλασικούς μύθους (σε αστικούς) και τους εντάσσει στο νέο ιστορικό πλαίσιο το οποίο με τη σειρά τούς αναπαράγει και τους διαφοροποιεί. Οι μύθοι της ταινίας, έτσι όπως είναι συναρθρωμένοι (και επιχαρακτηρισμένοι), συγκροτούν ένα συνεχές πολύπτυχο σε μορφή ξεδιπλούμενου υπερκειμένου, μέσα απ’το οποίο αναδύεται το «πολιτιστικό υποσυνείδητο» του χαμένου πια αστικού κόσμου. Δεν είναι πλέον παρά φθορισμοί απολιθωμάτων και με τη φευγαλέα λάμψη τους αφήνουν μια αίσθηση του κόσμου απ’ τον οποίο προήλθαν, έναν κόσμο που είχε το βλέμμα του —μέσα απ’ το παρελθόν— στραμμένο στο μέλλον, και που βίωνε την κάθε στιγμή (μέσα απ’την επανάληψη) σαν ανεπανάληπτη και αίτιο για την επομένη. Η ιδέα ενός μέλλοντος διαφορετικού (με πολλές έννοιες) απ’ το παρόν ήταν η πλέον δεσπόζουσα, γι’ αυτό δόθηκε μεγάλη σημασία στα μέσα μετασχηματισμού (δηλαδή στην τεχνική) που τελικά αντικατέστησε ή ταυτίστηκε με την ίδια την έννοια της μοίρας. Κάτω από τα επίκτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά υπάρχει πάντα ένα υποσύνειδο στρώμα, από κατακάθια περασμένης κουλτούρας, μυθολογίες και δοξασίες τις οποίες διατηρεί αναλλοίωτες. Πρόκειται για ένα πρωτογενώς μοντερνιστικό και εν ταυτώ μεταμοντερνιστικό εγχείρημα, καθώς η οπτική του παρόντος γίνεται το όχημα για την επιβίωση της μνήμης του παρελθόντος. Η ταινία ονομάζεται ΒΙΟ-ΓΡΑΦΙΑ (κατά διαστολή και σύζευξη), γιατί αφορά τόσο στο ΒΙΟ (τρόπο ζωής) όσο και στη ΓΡΑΦΗ (τρόπο αναπαράστασης) του κόσμου στον οποίο αναφέρεται.

Βοηθ. Σκηνοθέτη:ΑΓΓΕΛΗ ΓΚΑΙΗ

Ειδικά Εφέ:ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

Οπερατέρ:ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

Παραγωγή:

FILMOGRAM

Παραγωγός:

ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΡΕΝΤΖΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Αφηγητής:ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διάρκεια:97' Χρώμα:ΕΓΧΡ.

Βραβεία-Διακρίσεις:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (16ο)

ΕΛΛΑΔΑ 1975 Γ΄ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (16ο)

ΕΛΛΑΔΑ 1975 ΚΟΙΝΟΥ